Selasa, Jun 22, 2010

Mood balik kampung...

Minggu ni rasa seperti tidak sabar je. Semua perkara nak dibuat dan diselesaikan dengan segera. Nak balik kampung je pon...bukan nak pergi bercuti jauh-jauh pon. Tapi nak balik kampung aku tu pon bukannya dekat... jauh jugak tu. 6 jam perjalanan jugak baru sampai. Sakit jugak la pinggang dengan belakang akibat duduk saja dan memandu. Hmmm...tapi walau pon hanya balik kampung, itu lah perkara yang paling aku suka. setahun dalam 6 hingga 8 kali aku balik kampung, tahun ni baru 3 kali aku balik kampung termasuk yang akan datang ni. Aku kira-kira tahun ni lah paling kurang aku balik kampung, dalam 5 kali macam tu. Apalah nasib anak perantau kan...bukan susah nak balik, cumanya cuti tak mencukupi, asyik ambil cuti jaga anak je yang banyaknya. Aku tak berkira cuti jaga anak ni..cumanya cuti aku bukanlah banyak mana pon...sekurang-kurangnya cuti yang aku dapat setahun itu dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya. Cerita pasal cuti lak pulak aku ni kan....

Sebenarnya sekarang ni pon aku sudah terbayangkan kampung halaman, rindu sangat pada semua, tak sabar nak balik, dapat berehat dan bersantai di kampung adalah satu nikmat yang tidak terkata...sungguh nyaman di kampung, tidak seperti di kota raya ini...Putrajaya...walau pon sunyi, sepi, tapi tak ada kokokan ayam, tak ada siulan burung, tak dengar suara kanak-kanak bermain permainan kampung...hanya di kampung yang ada semua tu.

Hmmm...sekarang kalau tak salah aku, musim buah di kampung...durian mesti banyak, di belakang rumah aku adalah dalam 5-6 pokok durian, mesti sudah berbuah...selalunya rezeki cik tupai, kami sekeluarga dapat rasa seorang seulas dua...itu pon kalau ada rezeki keluarga aku...seronok sangat balik kampung musim buah, aku berani potong jari kalau balik Putrajaya nanti kereta aku penuh dengan pelbagai buah. (kalau la musim buah kan)

Ok lah...aku nak sambung berangan nih...tak sabar nak balik kampung kan.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan