Jumaat, Disember 30, 2011

Semoga semuanya selamat....

minggu depan 38 minggu...maknanya sudah sampai masa...hati ni agak berdebar-debar menanti tiba hari itu. Aku sentiasa berdoa semoga semuanya selamat. Risau dengan pengalaman yang lepas, saat kelahiran hero aku Rafiq...risau mula bertandang. Moga-moga kali ini aku dapat bersalin secara normal...tapi kalau pon terpaksa dibedah lagi aku terima asalkan semuanya selamat dan sihat hendakNya. Hari ini, hari terakhir aku di pejabat untuk tahun 2011, dan akan bercuti selama 90 hari, 3 bulan tu..lama tu. Cuti bersalin ok...bukan cuti suka-suki. Kali ini aku ingin lama sikit bercuti...sebabnya aku nk cuti puas-puas...ikutkan En.Hubby aku dia suruh cuti 60 hari saja...sebab tak nak tinggal sorang-sorang lama sangat di perantau...aku berjaya pujuk dia...cakap dia boleh sentiasa balik kampung bila aku di kampung...dia setuju....

Nak cerita pengalaman mengandung kali ini...ini pengalaman ke3 sebenarnya...yang pertama dulu aku keguguran pada usia kandungan 2 bulan...walaupon usia terlalu muda..(bukan aku, tapi kandungan aku) aku cukup terasa kehilangannya...masa tu aku di Kluang,Johor menghadiri kursus. Hanya 3 hari berkursus aku turun darah yang banyak...saat itu aku sudah bersedia...cuma mungkin aku tidak kuat untuk menghadapinya...kehilangan itu buat aku jadi murung...tapi tidak terlalu lama...aku kembali kuat setelah balik berpantang dikampung dan sentiasa diberi semangat baru oleh ahli keluarga.

Al-hamdulillah aku kosong tak lama...hanya dalam 3 bulan lebih, aku kembali berisi... dan kandungan juga agak berisiko, kerana sentiasa turun darah...dan sentiasa dipantau...dan mabuk juga agak lama, selama 6 bulan aku tidak dapat berbuat apa-apa...muntah pagi petang siang malam...selepas kandungan masuk 7 bulan, semua itu hilang serta merta...al-Hamdulillah. Cumanya bila semua itu hilang, ujian lain pula datang..tekanan darah aku tiba-tiba naik mendadak...aku tak berapa ingat bacaannya...cuma nurse maklumkan yang tekanan aku sangat tinggi...5 kali dan 5 alat BP test digunakan...masih sama. Terus aku dihantar ke HPJ untuk pemeriksaan seterusnya...terpaksa naik ambulans...fuhhhh...sampai HPJ bacaan darah aku normal..?????????...semua macam pelik...secepat itu bacaan darah aku boleh ok. tapi doktor bagi juga aku MC untuk berehat di rumah...kalau tidak aku sudah kena tahan dan terpaksa bersalin awal....aku berjaya mengandungkan Rafiq selama 40minggu, 10 bulan tu...lama kan. Tapi proses kelahiran Rafiq adalah melalui kaedah pembedahan. Sebabnya aku demam..sudah tak ada tenaga untuk melalui proses yang biasa...aku redha...asalkan Rafiq sihat.

Kali ini aku berharap dapat bersalin secara normal...dapat merasai proses yang semua ibu-ibu lain rasa. Mesti seronok...aku sudah terbayang semua itu...bahagianya bila baby ada atas dada selepas ibu melahirkan...aku tak rasa masa Rafiq dulu...cuma dapat cium pipinya yang sejuk tu saja...syukur juga saat itu dapat rasa kulitnya yang sejuk tu...nak peluk dia sangat-sangat pon tak boleh sebab sakit sangat di tempat bedah tu...pegang sikit-sikit je...sebab tu lah nak sangat rasa bersalin normal...jeles tau bila orang lain dapat bersalin normal..tapi kita tak...aku akan cuba kali ini...InsyaAllah....

Fuhhh...rasa cam dah lenguh jari-jemari ni...maklumlah kan...dah lama tak menaip...blog ni pon dah sunyi sepi...tak ada sangat yang nak kunjung sini...lagi pon sekadar tempat meluahkan rasa hati... :)

Ok sampai sini dulu...tak tahu bila pula blog ini akan terisi...untuk persiapan awal...aku ucapkan "SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU" kepada semua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan